Близо до една от газовите станции на територията, завзета от сепаратистите от

...
Близо до една от газовите станции на територията, завзета от сепаратистите от
Коментари Харесай

В Луганск обявиха доказателства, че Украйна е планирала използването на химическо оръжие

Близо до една от газовите станции на територията, завзета от сепаратистите от самопровъзгласилата се Луганска национална република (ЛНР), са били открити заровени опасни химически  субстанции, поставени там " от управляващите в Киев ", е декларирала Анна Сорока, началник на Специалната комисия за вписване на " закононарушенията на военно-политическото управление на Украйна ", първи заместник-министър на външните работи на така наречен ЛНР, цитирана от РИА Новости. За тази информация няма независимо удостоверение.

Според нея управляващите в Луганск са получили удостоверение, че през " всички тези осем години " Украйна, " безусловно нарушавайки нормите на интернационалното право ", е " възнамерявала потреблението на химическо оръжие. "

" Намерихме, евентуално, заровени рискови химически субстанции наоколо до река Северски Донец покрай газова станция ", сподели Сорока пред кореспонденти.

Според нея завладяването на обитаеми места от сепаратистите от Луганск, което тя дефинира като " освобождение ", " които са били под окупацията на Украйна ", дава опция да се получи потвърждение на към този момент наличната информация за " военните закононарушения на Киев, както и да се получи нова информация. "

През последните седмици обстановката в Донбас ескалира: Киев концентрира по-голямата част от армията си на линията на прикосновение и постоянно стартира да обстрелва сепаратистките райони,които отговаряха на обстрела, като и двете страни се упрекваха в потреблението на неразрешено от подписаните съглашения оръжие. Поради " опасността от украинска инвазия ", сепаратистите от Донбас започнаха евакуация на дами, деца и възрастни хора към Русия. Обявена бе обща мобилизация  в самопровъзгласилите се " републики ". На 19 февруари водачите на Донецк и Луганск се обърнаха към Русия с молба да признае тяхната самостоятелност. На 21 февруари съветският президент Владимир Путин подписа укази за признание на т. нар Донецка и Луганска национални републики.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Президентът Владимир Путин дефинира задачата на нашествието като  " отбрана на хората, които са били подложени на тормоз и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години ". За това, съгласно него, би трябвало да се извърши  " демилитаризация и денацификация на Украйна ". Според Министерството на защитата на Руската федерация въоръжените сили нанасят удари единствено по военната инфраструктура и украинските войски. С поддръжката на съветските въоръжени сили групировките на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР развиват атака, само че съветските управляващи настояват, че не възнамеряват окупация на Украйна.

Междувременно се водят тежки боеве в град Мариупол, като тази сутрин украинските управляващи оповестиха, че съветските сили са обстрелвали училище, което се употребява като леговище. Училището се намира в квартал " Левия бряг ", за който информацията беше, че към този момент е високомерен от съветските сили.

Едно от главните събития във войната тази седмица беше обстрелът и фактическото разрушение на постройката на Драматичния спектакъл в Мариупол, където се криеха стотици цивилни. Украйна упрекна Русия за това, а съветските военни обявиха, че става дума за провокация от страна на батальона " Азов ", чиито бойци са взривили бомбардираната от тях постройка.

Информацията за офанзивата от вчера не участва в утринните сводки нито на украинските, нито на съветските военни, а западните организации акцентират категорично, че данните не могат да бъдат доказани. Властите на самопровъзгласилата се република в Донецк оповестиха за 550 евакуирани през вчерашния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР